Google Site Kaydı – Webmaster Tools URL Ekleme

Google Site Kaydı (webmaster tools URL ekleme veya indexleme) işlemlerini bir çok ücretsiz WordPress SEO eklentisi ile kolayca yapılabiliriz. Ancak ben, bunları kullanmadan direk Search Console üzerinden anlatım yaptım.

Bu sayede web sitenizi WordPress eklentisi kullanmadan da arama motorlarına ücretsiz ekleyebilirsiniz/kaydedebilirsiniz.

Bir çok arama motorunun “Arama Konsolu” vardır. Yani arama motorlarının sitenizi nasıl görmesini istediğini yöneteceğiniz alan.

Ülkemizde en çok kullanılan iki adet arama motoru vardır. Bunlara örnek verecek olursak; Biri Google, Diğeri Yandex.

Google’ın sitelerinizi yönetmeniz için sunduğu ücretsiz “Google Search Console, Yandex’in sunduğu ücretsiz araç “Yandex.Webmaster

Bu araçlar sayesinde web sitenizin hangi linkleri (yazıları) aramalarda bulunmak üzere dizine aldığını, hangi yazıların hatalı olduğunu (indekslenmediğini ya da 404 hatası verdiğini) görebilir ve düzenleyebilirsiniz..

Bu yazımızda Türkiye’den aylık ziyaretçi sayısı 60 milyon olan Yandex’i değil de, aylık 450 milyon ziyaretçi sayısı olan Google Search Console’u kullanarak Google’a Site Ekleme işlemini gerçekleştireceğiz.

Google Site Kaydı Aracı Google Search Console Nedir

Site Ekleme Google Search Console'da Dizine Kaydedilmiş Blog Yazısı
Google Site Ekleme İşleminden Sonra Google’da Dizine Eklenip Eklenmediği Kontrol Edilen Blog URL’si (Yazısı)

Google’ın ücretsiz Google Site Kaydı aracı Arama Konsolu (Search Console), web site sahiplerine, sitelerinin nasıl performans gösterdiğini kontrol etmeleri için sunulmuştur.

Diğer arama motorlarına göre en çok tercih edilen arama motoru -herkesin malumu- Google’dır. Google’ın, ücretsiz olarak sunduğu Search Console Hakkında kendi yönergelerinde:

“…Aslında web sitenizin (insanlara gösterilmek üzere) indekslenmesi için Search Console yöntemi ile Google Site Kaydı işlemi yapmanız gerekmez...”

O zaman Google Site Kaydı işlemini niçin yapmamız gerekir? Bu sorunun cevabı çok basittir.

Hemen olayın mantığını anlatıyorum:

Web sitesi kurduktan sonra insanlara ulaşmak isteriz. Arama motorları sitemizi tarasın bizi en üste göstersin diye uğraşır dururuz.

Google’a ister kendi isteğinizle site ekleyin, ister eklemeyin, arama botları zamanla -bu iki hafta olur, üç hafta olur hatta 4 hafta olur -olduğu görülmüştür- tam olarak bilemediğimiz bir süre içinde web sitemizi tarar, uygunsa dizine ekler (indeksler) ve insanlara gösterir.

Google’ın aracı Search Console’u Site Kaydı işlemi yapmak için ayrıca kullanmanıza gerek yoktur. Ancak,

Optimizasyon için arama motorlarına site ekleme işlemi yapmazsanız, Search Consol’un web siteniz hakkında vereceği inanılmaz bilgi bildirimlerinden mahrum kalırsınız.

Mahrum kalmayın Google Site Kaydı yapın.

Google arama motoru, İnternet dünyası üzerinde oluşturulan tüm web sitelerini kendi algoritması ile tarar ve devasa belleğinde tutar.

Taki o taranan (hafızaya alınan) yani indekslenen bilgileri, birisi Google’da arayana dek.

Birisi, aklına düşen bir şeyi Google’da aradığı anda sizin yazdığınız yazılar veya içerikler eğer aranan kelimelerle “anlamlı” ise direk size öncelik verir.

Özetle:

Google Site Kaydı (ekleme) işlemini yaptık diyelim. Sonra Google, İnternet dünyasında adeta sizin en yakın arkadaşınız gibi olur. Web sitenizin eksikliklerini tespit eder. Size bu hataları ve eksiklikleri ücretsiz olarak söyler. Yani kısa sürede çözüm bulmanıza olanak tanır.

Kimler Google Search Console’a Site Kaydı Yapmalı?

Web site sahibi veya blog adresi olan herkes Google’a site kaydını yapabilir. Hatta bu yöntemle mümkün olduğunca içeriğinizin çalınmaması için hızlı hareket etmemelisiniz.

Blog nasıl açılır hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını adım adım anlattığım rehberimde bulabilirsiniz.

Google Site Kaydı [VİDEO]

Google Search Console Nedir | GoDaddy Site ekleme ve doğrulama

Web sitemizi internette kullanıcılara ve müşterilerimize göstermek amacıyla arama motorları için optimize etmemiz gerekir.

Optimize etmek için en iyi yol Google search console kullanarak web sitemizi eklemektir.

Google Site Kaydı işlemini gerçekleştirdikten sonra (Google Web Sitesi Doğrulama) mülk doğrulaması yapmanız gerekir. Mülk doğrulama sonrasında web siteniz artık Search Console programına eklenmiş olur.

Webmaster Tools URL Ekleme (Google Site Kaydı) Nasıl Yapılır

Google Search Console Dizine Ekleme Videosu | İndexleme Nasıl Yapılır

Yukarıdaki video ile google’a web sitenizi ekledikten sonra bu video ile yazdığınız yazıları google’a kolayca taratabilir ve kısa sürede dizine indexletebilirsiniz.

Search Console yönergelerini okursanız bu indeks işlemlerinin hiç bir zararının olmadığını anlarsınız.

Webmaster Tools Toplu URL Ekleme (Google Site Kaydı)

Webmaster Tools Toplu URL Ekleme – Google Arama Moturu Kayıt İşlemi

Google Site Kaydının yapılıp yapılmadığını öğrenme

Google'a Site Ekleme Sonrası Dizin Kontrolü
Google’a Site Ekleme Sonrası Dizin Kontrolü

Google’da sitenizin dizine eklenip eklenmediğini Google Arama çubuğuna şu ifadeyi (site:wpsitekur.com) yazarak öğrenebilirsiniz.

Google Search Console Nasıl Çalışır

  1. Console, otomatik olarak, sizin web sitenizi eklerken kaydettiğiniz e-posta adresine mesaj atar “şu şu şu” hataları buldum der.
  2. Gelen mesajı okursunuz sonra problemi anlarsınız ve çözersiniz. Çözdükten sonra düzelt dersiniz.
  3. Size bir daha mesaj atar düzetme doğrulanıyor ilerleme durumunu kontrol et diye.
  4. Aradan zaman geçer 8-10 gün sonra bir mesaj gelir. Size derki Sorunlar düzeltildi…

Google Search Console şu araçlar ve raporları sunar:

  • Google’ın sitenizi bulabildiğini ve tarayabildiğini onaylama.
  • Dizine ekleme sorunlarını düzeltme ve yeni veya güncellenmiş içeriğin yeniden dizine eklenmesini isteme.
  • Siteniz için Google Arama trafik verilerini görüntüleme: sitenizin Google Arama’da görünme sıklığı, sitenizin gösterilmesini sağlayan arama sorguları, arama yapanların bu sorgular için ne sıklıkta tıklama yaptıkları ve daha fazlası. Google; sitenizde dizine ekleme, spam veya başka sorunlarla karşılaştığında uyarılar alma.
  • Web sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiğini gösterme.
  • AMP, mobil kullanılabilirlik ve diğer Arama özellikleriyle ilgili sorunları giderme.

SSS

✅ Google site ekleme veya kayıt işlemi ücretli midir?

Search console, Google arama motorunun ücretsiz olarak sunduğu site yönetim aracıdır.

✅ Google Search Console Nedir?

Google’ın gözünden tespit edilen eksikliklerinizi görebilirsiniz. Biraz daha açıklayacak olursam; web sitenizi “Google nasıl görüyor” bunu öğrenirsiniz.

Önce gmail ile açtığınız hesapla web sitenizi (fark etmez blog adresi olabilir, e-ticaret siteniz olabilir) eklersiniz. Sonra web sitenizi taratarak hatalar olup olmadığını görür ve müdahale edersiniz.

Hataları düzelttikten sonra bir daha tara dersiniz bir problem yoksa akabinde dizine ekleme butonuna basarak düzelttiğiniz kusursuz blog URL’nizi dizine ekletirsiniz.

✅ Yandex webmaster URL ekleme işlemi Google’ınki ile aynı mı?

Evet. Benzer işlemler gerçekleştirmekteler. Yandex arama motorunun da web site yönetim aracı vardır. Yandex Search Console diye bilenler var ancak gerçek adı Yandex.Webmaster’dır. Bu yönetim aracı da ücretsizdir.

Buraya Yandex ile açtığınız mail ile kayıt olursunuz. Sonra web sitenizi eklersiniz. Ardından tara diyerek hatalar olup olmadığını görebilir, Yandex arama motoru tarafından yazılarınızın (web sitenizin) dizine eklenip eklenmediğini kontrol edebilirsiniz

2 thoughts on “Google Site Kaydı – Webmaster Tools URL Ekleme”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top