Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Bu yazıda; “Hosting alırken nelere dikkat edilmeli” veya “hosting seçimi nasıl olmalı” sorunuza sayfa sayfa gezmeye gerek kalmayacak şekilde cevap bulacaksınız.

Bu arada konu hosting olunca isterseniz hosting firmaları karşılaştırma yazıma veya Türkiye’deki en iyi web barındırma şirketlerinin bulunduğu en iyi hosting firmaları listeme göz atabilirsiniz.

Veri Güvenliği

Veri Güvenliği - Web Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Web sitenizin emin ellerde olması ve yaptığınız bütün çalışmaların şu veya bu sebeplerle yok olmaması için hosting firmalarının Yer sağlayıcı belgesi, Vergi levhası (numarası), İSO 27001 gibi belgelerinin olup olmadığına mutlaka bakmanız gerekmektedir. (Bu başlıkta bulunan bilgiler gerçekten çok önemli.)

  • Peki bu belgeler ne işe yarar?
  • Hosting alırken bu belgelere neden bakmalısınız?

Vergi Levhası (Fake/Sahte Numaraların Doğruluğunu Kontrol Edin)

Hosting Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Cenuta GBT Kontrolü

Ticari bir ünvana sahip bir işletmenin vergi numarasının olması veri güvenliği için çok çok önemlidir.

Hosting satın alacağınız şiretin örneğin CENUTA hosting firmasının, aşağıdaki verdiğim linkten GBT kontrolünü ve şirket sorgulamasını yaptığınızda vergi levhasının bulunduğunu ve ticari ehliyete haiz olduğunu görebilirsiniz.

Hosting sektöründe birçok insan, kendisinin şirket olduğunu beyan ederek veya fake yani sahte vergi numaralarıyla ticari ehliyete sahip olduğunu iddia ederek insanlara (müşterilere) hosting satmaya çalışırlar.

  • Bu iddialar gerçekleri yansıtıyor mu?
  • Beyan ettikleri vergi numaraları gerçekten doğru mu değil mi?

Kaçak olarak çalışan bir firmaya kimse güvenmek istemez, değil mi. Mesela ben istemem.

Bu bilgileri doğrulamak ve sahte olup olmadığını anlamak için e-devlet üzerindeki GBT Ticari İşletme ve Şirket Sorgulama ekranını kullanabilirsiniz.

Siz de hosting alırken firmanın vergi levhasının (numarasının) olmasına dikkat edin ve bu vergi numarasından, şirket sorgulama ekranını kullanarak o şirketin ticari ünvana sahip olup olmadığını doğrulayın.

ISO 27001

ISO 27001 sertifikası, kuruluşların kendilerinin ve müşterilerinin gizli bilgilerini güvende tutmasını, yönetmesini sağlayan ve uluslararası sıtandartlar getiren bir belgedir.

  • Bilgi güvenliği deyince akla ilk gelen ISO 27001’dir.
  • Kurumsal firmaların müşteri bilgilerini daha hassas ve sistematik bir biçimde korumasını sağlayan yönetmelikleri içerir.
  • Verilerinizin yüksek standartlarda muhafaza edilmesini sağlar.

Hosting rekabetin güçlü olduğu bir sektördür. Bu sektörde irili ufaklı birçok hosting firması yer alır.

Bazıları çok yeni kurulmuş olabileceği için her anlamda güvenmek gerçekten zordur. O yüzden hosting alırken nelere dikkat edilmeli konusunda ilk akla gelen ve bir hosting firmasında olması gereken veri güvenliğinin olmazsa olmaz ilkesi ISO 27000’dir.

Yer Sağlayıcı Belgesi

Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli: Cenuta BTK Yer Sağlayıcı Belgesi

Yer sağlayıcı belgesi nedir? Kısaca bakalım:

  • Bu belgeye sahip olmayan hosting firmaları, yasal yükümlülüklerini devlete karşı kabul etmediği anlamına gelir.
  • Bu belge, hosting firmalarının sunucularında ki verilerin devlet kontrolün de olmasını ve bu verilerden firmaların sorumlu olmadıklarını beyan etmesi için vardır.
  • Aslında bu sayede firmalar, kendilerini sakıncalı paylaşımların oluşturabileceği risklerden dolayı, koruma altına alırlar.
  • Hosting firmalarına YS belge no gibi bir numara verilerek BTK’nın internet sayfasında listelenmektedir.
  • Bu linke tıklayarak BTKnın sitesinden firmaların kurumsal adlarını girerek yer sağlayıcı belgesi olup olmadığına bakabilirsiniz.

Sonuç olarak: Bu belgeye sahip olmayan bir host firması devletin kontrolünde çalışmadığı için muhtemelen vergi levhası da olmayacaktır. O yüzden verilerinizin güvenliği açısından şirketlerin yer sağlayıcı belgesinin olup olmaması önem teşkil eder. Ancak bu diğer ikisi kadar önemli değildir.

Veritabanı (MySQL & MsSQL)

Veritabanı (MySQL vs MsSQL) - Hosting Alırken Nelere Dikkat Ed

Veritabanı (database), herhangi bir şey hakkındaki bilgilerin (verilerin veya donelerin) depolandığı alandır. (İsim isim kategorize ettiğiniz klasörler, bir klasör altında topladığınız dosyalar; bilgisayarınızda arşivlediğiniz oyunlar, filmler veya müzikler; şirket muhasebesi verileri, çalışan bilgileri veya web sitesi verileri gibi tüm kayıtların tutulduğu dijital yere veri tabanı denir).

En basit şekilde bu alan küçük bir flash bellek de olabilir, küçük bir web sitesinin verilerinin barındırıldığı hosting de olabilir veya devasa büyüklükteki bir web sitesinin verilerinin tutulduğu sunucu da olabilir.

Bu değerli veya değersiz bilgiler, zamanla büyük dosyalar haline geldiğinde, aranan veriyi bulmak ve yönetmek oldukça zor hale gelir.

Bu nedenle; verilerin yönetilmesi için MySQL, MsSQL, Oracle, SQLite, PostgreSQL, IBM, DB2, Microsoft Access ve MS SQL Server gibi değişik isimlerle veritabanı yönetim sistemleri (yazılımları) oluşturulmuştur.

Veritabanı Ne İşe Yarar?

Veritabanı verilerin barındırıldığı yerdir. Veritabanı yazılımlarının ise verilerin yönetilmesi için kullanıldığını söylemiştik. Peki ne işe yarar biraz daha açalım:

  1. Verilerin sınıflandırılmasını sağlar.
  2. Verileri aramak ve bulmak için kullanılır.
  3. Belirli kurallar dahilinde verilerin kaydedilmesini sağlar.
  4. Verilerin silinmesini sağlar.
  5. Veriler üzerinde değişiklik yapmak gibi bir çok işlemin gerçekleştirilmesini sağlar.

MySQL veritabanı nedir?

MySQL bir veritabanı yönetim sistemidir. Yani Verilerin farklı varyasyonlarla ilişkilendirildiği ve milyonlarca sorguyu ve işlemi aynı anda gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olan bir yazılımdır.

Günümüzde en çok kullanılan veritabanı yazılımlarından biri MySQL’dir.

Genelde PHP betik dili ile kodlanmış sitelerin verilerini tutmak için kullanılır.

Ayrıca WordPress hazır yazılımı kullanılarak oluşturulacak web sitelerinin verilerinin saklanması, düzenlenmesi vb. işlemlerin yapılması için de MySQL veritabanını kullanılması tavsiye edilir.

MsSQL veritabanı nedir?

Microsoft’a ait veritabanı yönetim sistemidir. .ASP veya .ASPX ile hazırlanan/kodlanan web siteleri için uygun veritabanı yönetim sistemi MsSQL’dir.

Bunlarla uyumlu işletim sistemi Windows’tur.

Genelde Asp .Net dilinde yazılmış web sitelerinin verilerini saklamak, yönetmek ve düzenlemek için tercih edilir.

Hangi işletim sistemi seçilmeli: Linux mu Windows mu?

Linux ve Windows işletim sistemi, sitelerin barındırıldığı sunucuların çalışması için yazılmış işletim sistemleridir. Yani Web Sunucusu denilen şeylerin çalışmasını sağlarlar.

Bu işletim sistemleri web sitesinin yazıldığı programlama diline (framework – Türkçe: yazılım iskeleti) bağlı olarak belirlenir. SimilarTech’e göre dünya genelinde kullanılan 22 framework vardır. Bunlarla oluşturulmuş site adetleri şöyledir.

Sıra No:Framework (Site Programlama Dili)Kullanan Site Adedi
1PHP6,008,520
2Asp .Net1,943,827
3Enyo416,317
4Ruby On Rails385,074
5NodeJs178,222
6Express178,222
7Laravel131,044
8Python130,286
9CodeIgniter111,704
10Yii Framework108,704
11Java98,201
12Django82,085
13Visual Studio53,048
14CakePHP23,684
15Symfony14,162
16Yola5,595
17Zend Framework Debugger2,782
18Spring2,193
19web2py1,06
20Mojolicious387
21Oracle Application Express178
22Xojo56

Gördüğünüz gibi site oluşturmak için en çok kullanılan framework PHP ve Asp .Net’tir.

  • PHP yazılım (betik) dili ile kodlanmış web siteleri MySQL ve MsSQL ile çalışabilir ancak ancak MySQL veritabanı ile çok daha iyi çalışır. Bu nedenle PHP ile yazılan bir web sitesinin MySQL kullanması tavsiye edilir. Örneğin; WordPress ve Joomla gibi İçerik Yönetim Sistemi ile OpenCart gibi E-Ticaret site kurma programları Linux işletim sistemi ile daha uyumlu çalışırlar.
  • .ASP (.ASPX) gibi programlama çatıları Windows işletim sistemi ile uyumlu olarak çalışır. Windows işletim sistemi ise MSSQL veritabanı ile daha uyumlu çalışmaktadır.

İşletim Sistemi Yönetim Paneli

İşletim sistemlerini yönetmek için kullanılan panellere işletim sistemi yönetim panelleri denir.

Bu panellerden en çok kullanılanlar şunlardır;

  • cPanel WHM: Linux uyumludur. En çok tercih edilen yönetim paneli budur.
  • Plesk Yönetim Paneli: Windows ve Linux da kullanılabilir.
  • Maestro Panel: Yalnızca Windows sunucular da kullanılır.

Hosting Hızı

Site Hızı - Web Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Hosting hızı site hızı demektir. Web siteniz ne kadar hızlı yüklenirse kullanıcı da o kadar memnun olur. Sizde hiç olmadı mı açılmayan siteyi terkedip gitmek? Ben de çok oldu.

Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli Rehberimin En önemli Başlığı Web Site Hızının Önemi Nedir?

Kendi site hızınızı Google’ın kendi aracı olan Google Speed Test aracında ölçebilirsiniz. Bunu kullanmak istemezseniz yine Google’ın sunduğu eğitim sitesinde bulunan mytestsite‘yi veya wevdev’in ölçüm aracı measure‘yi kullanabilirsiniz.

  • Çağımızda hız her şeyin önüne geçmiş durumda, insanların bu kadar acele ettiği bir dünyada bazen sitenize giren bir İstemci (ziyaretçi) sitenizin bir kaç saniye geç açılması nedeniyle ya sitenize girmekten vazgeçer ya da sitenizde vakit geçirmek istemez.
  • İstediğiniz kadar güzel içeriğiniz olsun, hızınız iyi değilse hem ziyaretçi açısından hem de Google arama motorunun göz bebeği SEO açısından güzel bir izlenim bırakmaz.
  • Hızın Google gibi arama motorları için önemi yüksektir.
  • Bununla alakalı 2010 yılında Google’ın yaptığı açıklamayı ve aradan geçen 10 yıl da değişen dünyayı göz önüne alacak olursak hızlı bir site sahibi olmanın SEO açısından ne kadar can alıcı bir öneme sahip olduğunu siz de anlayabilirsiniz.

Hosting hızını dolayısıyla site hızını belirleyen bazı etkenler vardır.

  • Aylık Trafik Kotası
  • Disk (Depolama Alanı) Kalitesi: SSD & HDD
  • CPU ve RAM boyutu
  • Sunucu Konumu (Lokasyonu), Hız İlişkisi ve CDN
  • Bant Genişliği

Aylık Trafik Kotası

Aylık Trafik Kotası (Veri Transferi Sınırı) - Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Aylık trafik, sitenize giriş yapıldığında gerçekleşen veri transferine denir. Mesela sitenizin ara yüzü 50 KB, birisi sitenize giriş yaptığında 50 KB’lık bir veri transferi gerçekleşmiş olur.

5 GB trafik hakkınız olmuş olduğunu var sayarsak 100.000 kez sayfanızın görüntüleme alabileceği anlamına gelir.

Sitenizde gerçekleşen bütün işlemler (sayfa görüntüleme – yorum vb.) veri transferine dahildir. Mesela telefonunuzdaki internetin aylık belirli bir tüketim kotası vardır.

Kullandığınız internetin ortalama kaç gün yeteceğini tahmin edebilirsiniz. İnternetten video izleyince bu kotanın çabuk biteceğinin farkındasınızdır.

İşte aynı bunun gibi sitenize giriş yapacak herkes, sizin ve kendisinin aylık trafik kotasından eşit miktarda tüketmektedir.

Sonuç olarak sitenizin aylık tüketeceği internet kotasına getirilen sınırlandırmaya Aylık Trafik Limiti denir.

Aylık Trafik Kotası’nın Önemi

Sürekli kota problemi yaşamamanız için web sitenizin aylık ortalama trafiğini belirlemelisiniz.

Muhtemelen duymuşsunuzdur bazen bir site çöker veya yavaşlar işte bunun nedeni o sitenin aylık trafik kotasını aşmış olmasından veya o sitenin CPU, RAM kapasitelerinin yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.

O yüzden hosting alırken nelere dikkat edilmeli konusunda önem arz etmektedir.

Web Sitesinin Aylık Trafiği Nasıl Belirlenir

Bunun tam olarak bir formülü yok ancak aşağı yukarı sitenize gelen ziyaretçi sayısına ve sitenizin nasıl bir arayüze sahip olduğuna göre değişir.

Sonuç ta birçok farklı yapıya sahip internet sitesi mevcut. Belki kuracak olduğunuz site aşağıda örnekte verdiğim sitelerden çok daha farklı olabilir.

O yüzden aylık trafik limitinize göre bir hosting alırken nelere dikkat edilmeli konusunda bunları göz önünde bulundurmanız, web sitenizin kotasını tahmin etmeniz açısından yardımcı olacaktır.

Sitelere Göre Değişen Trafik Kotası

  • Haber siteleri:
    • Güncel bilgiler, gündemle alakalı haberler, sayfa yüklenme sayısı ve ziyaretçilerin sitenin içinde ki farklı bir çok haber kaynağına tıklaması gibi nedenlerden dolayı aylık trafik kotanızı çabuk bitirir.
    • O yüzden trafik kotasını biraz daha fazla seçmeniz gerekir.
  • E-ticaret sitesi:
    • Yapısı itibarıyla E-ticaret sitelerinin ara yüzlerinde bulunan ürün resimleri, görsel kampanyalar, butonlar, kaydırmalı ekranlar vb. birçok özellik site trafiğini arttıracağından hosting paket seçiminde aylık kotasını daha fazla seçmeniz gerekmektedir.
  • Blog yazısı yazılan siteler:
    • Bu tür web sitelerinde içerik genel olarak yazılardan oluşmaktadır.
    • Başlangıç aşamasında diğerlerine kıyasla aylık trafik kullanım kotası daha az olan bir paket yeterli olacaktır.
  • Galeri sitesi:
    • Web sitede ki görsel efekt çok olacağından trafik kotanızı başlangıç seviyesinden daha fazla seçmeniz gerekmektedir.

Disk (Depolama Alanı) Kalitesi: SSD & HDD

SSD ve HDD Hız Farkı – Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Disk sitenizdeki verilerin işlendiği depolama alanlarıdır. Bu depolama alanı web sitenizdeki werileri barındırmak için kullanılır. Disk kaliteli olması önemlidir.

Diskin kalitesi verilerin ziyaretçilere en hızlı şekilde ulaştırılmasında gerçekten önemli bir rol oynar. Bu nedenle hosting seçerken dikkat etmeniz gereken konulardan biri de kesinlikle disk kalitesidir.

Hosting seçiminde teknolojiye en çok entegre olan firma, sunucularında SSD (Solid State Disk – Türkçe: “Katı Hâl Sürücü”) kullanır. SSD nano teknoloji ile oluşturulmuş bir disktir. SDD’ler, HDD’nin (Hard Disk Drive: Türkçe: Sabit Disk Sürücüsü) yerine geçen, daha hızlı, daha güvenli ve son teknoloji ürünü aygıtlardır.

SSD diskler, HDD disklere göre 4-5 kat daha hızlı çalışır.

CPU ve RAM

CPU Nedir?

CPU (CORE) - Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

CPU işlemcisi (Merkezi İşlem Birimi), site veya bilgisayarınızdaki verilerin, uygulamaların, yazılıma ait talimatların senkronize bir şekilde işleyişini sağlayan elektronik bir parçadır.

İşlemcinin güncel ve güçlü olması görevlerin bir o kadar hızlı tamamlanmasını sağlar. Özetle, işlemcinin bir işi sonuçlandırmak için yaptığı iş bölümünün her birine Core (CPU) veya çekirdek denir. Yani merkezi işlemci birimidir.

Not 2: Birçok hosting firmasının hizmet sözleşmesinde CPU VE RAM kaynak kullanımları farklı yüzdelerle limitlendirilmiştir. Mesela 1 core işlemcinin % 20 si veya 712 MB Ram hafızası gibi sınırlamalar her hosting paketi için ayrı ayrı mevcuttur.

Yukarıda linkini verdiğim yazıda Hosting Firmaları Tükiye Anket Sonucu yazısında bütün bu limitlendirmeleri tek tek yazdım.

RAM Nedir?

RAM - Web Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

RAM, verilerin işlenmesi için sisteminizde çalışan programları, uygulamaları geçici süreliğine hafızasına alarak verilerin belli bir zaman aralığında depolanmasını sağlayan alana denir.

Kalıcı depolama alanı olarak kullanılmaz. Web siteniz de çalışan uygulamaların veya programların kısa süreliğine (kastedilen belli bir zaman aralığı) çalıştırıldığı geçici depolama alanıdır.

Bu alan ne kadar büyük olursa verilerin işlemci tarafından işlenmesi o kadar hızlı olur.

CPU ve RAM İlişkisinin Önemi

RAM ve CPU tam anlamıyla birbirine entegre iki sistem olduğu için hosting alırken nelere dikkat edilmeli konusunda en önemli faktörler arasında yer alır. İşlemci ve Ram’in çalışma mantığı şuna benzer.

Bir yük taşınacaksa Ram’i yükü taşıyan deve sayısına, işlemciyi ise bir devenin taşıyabileceği yük miktarına benzetelim.

Yapılacak işlem; 100 kg’lık bir yükü belli bir mesafeye deve ile taşımak olsun.

Güçlü bir deveye 100 kg yük yüklemekle 4 tane güçsüz deveye en fazla taşıyabileceği 25 şer kg’lık yükleri yüklemek, hız ve zaman bakımından aynı oran da yükün gideceği yere ulaşmasını etkileyecektir.

Bu örneğe bakıldığında; Deve sayısı RAM’i, devenin gücü CPU’yu, 100 kg yükün taşınması KB veya GB cinsinden yapılacak olan görevi (yani gerçekleşmesi gereken işlemi) temsil etmektedir.

CPU’nun güçlü ve RAM’in fazla olması ya da bu dengeyi en verimli şekilde yönetmek, hosting alırken nelere dikkat edilmeli konuusunda en önemli etkenlerdendir.

Sunucu Konumu (Lokasyonu), Hız İlişkisi ve CDN

CDN Nedir – Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Sunucu, bir çok gelişmiş bilgisayarın bir arada bulunduğu sistemlerdir. Bu sunucular, arama motorlarında bir şey arayan kullanıcılara aradığı şeyi (verileri) sunan bir yazılım içerirler. Sunucular kullanım amacına yönelik farklı yazılımları içinde barındırabilir. Oyun için tasarlanan bir sunucu ile e-ticaret sitesi için tasarlanan sunucular temel olarak aynı olsalar da farklı yazılımlara sahiptirler.

Sunucu hakkında biraz bilgi verdikten sonra sunucu konumuna yani lokasyonuna değinelim.

Hosting firmaları sunucularını birçok noktada bulundurabilirler.

Sunucunun konumu bilgi arayan kişiye ne kadar yakınsa, sunucular bu bilgileri arayan kişiye o kadar kısa sürede yanıt verirler. Dolayısıyla sunucunun konumu bu nedenle önemlidir.

Örneğin yerli hosting firmaları sunucularını Türkiye de barındırdıkları için Türkiye’den sitenize erişim sağlamak isteyen bir ziyaretçi Amerika’daki bir kişiden daha hızlı erişim sağlar.

Sonuç olarak web sitenize girecek olan ziyaretçiler sunuculara ne kadar yakın olursa sitenize giriş hızları o derece artar. Bu yüzden ziyaretçi kitlenize yakın sunucuları tercih etmelisiniz.

Eğer dünya çapında bir siteyseniz ve ziyaretçilerinizher yerde varsa o zaman CDN kullanabilirsiniz.

Not 3: Ücretli veya ücretsiz CDN (Content Delivery Network) (Türkçe: İçerik Dağıtım Ağı) kullanarak sitenizin sunucusunu istediğiniz yerde barındırabilirsiniz.

Bu sayede istediğiniz konumdan sitenize erişim hızını artırabilirsiniz.

Bant Genişliği

WPSiteKur Sitesi Bant Genişliği - Hosting Alırken Dikkat Edil
WPSiteKur.com’a Ait Bant Genişliği – Resme ait zamanda aylık ziyaretçi sayım 500 civarı idi. Şimdi 3 Bin.

Bant genişliği, siteniz de bir saniye içerisinde gerçekleşen KB, MB veya GB cinsinden veri transferine denir.

Sitenize aynı an da 200 kişi girebilecek bir bant genişliği var diyelim 201. kişi sitenize giriş yaptığın da siteniz yavaşlayacaktır.

Bunu şuna benzetebiliriz bir otobandan aylık geçen araba sayısı aylık trafik limitinizi, o yoldan bir saniye içinde geçebilecek araba kapasitesini de bant genişliğine benzetebiliriz.

Saniyede geçen araba sayısı arttıkça trafik durma noktasına gelecektir. Hatta duracaktır.

O yüzden Hosting paketi seçiminde sitenize aynı anda erişen kullanıcı sayısının fazla olacağını öngörüyorsanız bant genişliğine dikkat etmeniz gerekir.

Veri Merkezi (Datacenter)

Veri Merkezi (Datacenter) - Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilm

Verilerin depolandığı, saklandığı, işlendiği ve dağıtıldığı hosting firmalarının beyni diyebileceğimiz datacenterların depremde yıkılmasını, yangın çıkmasını ve elektriksiz kalmasını istemeyiz değil mi.

Google Data Center İçinden Bir Video

Bu yüzden hosting alırken binanın sağlamlığı, yedek güç sistemleri, yangın söndürme sistemleri gibi konularda bize güven veren bir firmayı seçmeliyiz.

Bu konuyu hosting firmalarının sayfasında ki teknik altyapı kısmından inceleyebilirsiniz.

İnode Limiti (Dosya Kullanım Limiti)

İnode Limiti - Web Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Hosting firmalarının, Linux İşletim sistemli hosting paketlerine getirdikleri dosya adedi sınırlandırmasına inode limiti denilmektedir.

Hesabınızda ki yazılar, resimler, e postalar kısaca hesabınızda bulunan her şeye bir inode anlamına gelmektedir.

Hosting Alırken Limitsiz Sandığınız Paketler Gerçekten de Öyle mi?

Kurduğunuz bir web sitesinin kullanım sınırlarını Aylık trafik, CPU Kullanım Limiti, Disk Kapasitesi, Ram Kapasitesi, İnode Limiti (Dosya Adedi Sınırı) gibi faktörler belirler.

Aslında bunların hepsi de birbirinden bağımsız değildir.

Örnek verecek olursak, bu özelliklerin bir çoğunu sınırsız gibi gösterip sadece inode limitinin düşük olması bile,

Web sitenize yükleyeceğiniz dosya sayısını sınırlı tutacağından disk kapasitesi, ram kapasitesi gibi özellikleri de dolaylı yoldan sınırlandırmış olacaktır.

Daha sonra sınırsız sandığınız paket askıya bile alınabilir. Sınırsız paketlerin bir çoğu aslında sınırlıdır. Bunu hizmet sözleşmesinde yer alan CPU limitinden, inode limitinden anlayabiliriz.

Not 4: Bu yazının en başında bahsettiğim Hosting Firmaları Türkiye – Anket Sonucu yazısında hizmet sözleşmeleriyle birlikte inode limitlerini, her bir firma için tek tek açıkladım.

Destek Hizmeti Kalitesi

Seçeceğiniz firmanın müşteri ile kurduğu bağın gücüne, sorular yönelterek dönüş hızlarının süresine (Çok Önemli) bakmanız gerekmektedir.

Site taşıma, siteye olan erişim hızı gibi birçok konuda herhangi bir sorunla karşılaştığınızda hosting firmasının size gerçekten yardımcı olup olmadığıdır.

Kullanıcı Yorumları

Bir firmanın uzun yıllar bu sektörde olması en iyisi olduğu anlamına gelmez önemli olan firmaların kullandığı teknolojinin sürekli reform edilmesidir.

İnternet de birçok forum sayfası mevcut, buralar da firmalarla alakalı merak ettiklerinizi sormanızda fayda var.

Abartılı yorumlardan ziyade aklı selim yorumları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.Sonuçta herkesi memnun etmek imkansız.

Yedekleme Politikası

Yedeklme- Web Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

En önemli faktörlerden birisi diyebileceğimiz konu ise yedekleme,

Yedekleme konusunda gördüğüm kadarıyla hiçbir firma sorumluluk almamaktadır.

Ancak bir web sitesini kurduktan sonra zaman geçtikçe web sitenizdeki verilerin güvenliğini daha fazla düşünür hale geleceksiniz.

En baştan sitenizde ki verilerin güvenliği için kullanacağınız şirketin yedekleme politikasına bakmanız gerekmektedir.

Verileriniz hosting firmaları tarafından günlük, haftalık, veya aylık olarak yedeklenmektedir.

Ancak bu yedeklemeleri hizmetin devamlılığı açısından herhangi bir sistem arızası durumunda oluşabilecek aksaklıklar için yapmaktadırlar. Yani siz talep ettiğiniz de vermeyebilirler.

Sitenizin çökmesi veya herhangi bir veri kaybında, hosting firmasından verilerinizi isteme mecburiyetinde kalacağınız için, bu konuda hizmet sözleşmelerinde ne yazdıklarına bakmanız gerekmektedir.

Çünkü bazı firmalar mecbur olmasalar da talep ettiğiniz de elinden geleni yapacaklarını taahhüt eder.

Bazıları da sorumluluğun tamamen size ait olduğunu ve bu konuda hiç bir şey yapamayacaklarını beyan eder.

Hosting almadan önce yedekleme konusunda en sağlıklı bilgiyi firmanın kendisine sorarak bu konuda içinizi rahatlamanızı öneririm.

Hatta bunu yazışarak yaparsanız daha iyi olur. Ne demişler söz uçar yazı kalır.

E-Posta

Bir şirket için mail trafiği ve mail adresi sayısı önemlidir.

Yapmak istediğiniz projenizde personelle olan irtibatınızın güçlü olmasını istiyorsanız hosting alırken nelere dikkat edilmeli konusunda e-posta sınırlandırmasına önem vermelisiniz.

Uygun hosting fiyatı ve kaliteli hizmet

Aradığınız kaliteli hosting hizmetini bulmanız için önemli kriterleri göz önüne alarak eleme yaptıktan sonra, bütçenize en uygun olanını seçmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Bilinen Hosting Firması (Marka Değeri)

Bilinen bir hosting firmasını tercih edin. Marka değeri olsun. Piyasadaki bilinen bir hosting firmasını tercih etmeniz ileride yaşayacağınız problemlerin olasılığını düşürür.

Bu şu demek: Deyimi yerindeyse; hosting firması dükkanı kapatıp gitti veya iflas etti. Ne yapacaksınız? Elbette onlara paralel olarak siz de dükkanı kapatmak zorunda kalacaksınız.

Bu nedenle uzun yılar hizmet vermiş, marka değeri yüksek bir şirketi tercih etmelisiniz.

Ancak bazı ünlü firmalar bu durumu suiistimal eder hale geldi. Ayrıca az bilinen çok kaliteli hizmet veren firmaları da unutmayalım. İşte size tavsiye edebileceğim en iyi hosting firmalarına örnekler;

  1. CENUTA – %35
  2. Verigom – %15
  3. Güzel Hosting – %10
  4. GoDaddy – %80
  5. Hostixo – %25
  6. Alastyr – %10
  7. NiobeWeb – %10
  8. Turhost
  9. OdeaWeb

Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli SSS

Hosting alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

1. Veri güvenliği
2. Hosting hızı
3. İnode limiti
4. Teknik destek
5. Kullanıcı yorumları ve müşteri memnuniyeti
6. Hosting ve Firma kalitesi
7. Güvenilir olması
8. Ücretsiz e-posta hizmeti saunması
9. WordPress Hosting için cPanel olmasına mutlaka dikkat edin.

Hosting seçimi nasıl olmalı?

İlk defa site alacaksanız ya da küçük veya yeni başlayan bir web siteniz varsa en düşük paketi, eğer orta halli bir siteniz varsa hosting paketlerinin en üstünü, çok büyük bir siteniz varsa bir sunucu seçebilirsiniz.

Hangi hosting paketini almalıyım?

Yeni bir web sitesi açmayı düşünüyorsanız hosting hizmetinin temel (başlangıç) paketi siteniz için yeterli olur. Kendi WordPress web sitemden(wpsitekur.com) örnek vereyim. Web sitemi iki yıldır kullanıyorum. Toplam her şey dahil 2.77 GB alan kaplıyor. Bu alanda; WordPress kurulum dosyaları, optimize edilmiş 900 fotoğraf, 10 PDF dokümanı, 22 eklenti ve 36 yazı var.

Büyük bir web sitesi açmayı düşünüyorsanız hosting firmalarındaki satış temsilcileri ile iletişime geçin.
– Büyükte nasıl büyük, büyüklüğü ne kadar?
– Aylık ne kadar ziyaretçi alacak?
Bu soruların cevaplarını hosting firması satış temsilcileri ile görüşmeniz gerekir.

Hosting alırken aklınızda hala aklınızda bir soru işareti varsa; Girin bir hosting firmasına, Verigom Web Hosting olur, Güzel Hosting olur, Turhost olur veya CENUTA olur farketmez. Canlı destek birimi ile iletişime geçin ve istediğiniz soruyu sorun.

Son olarak hosting satın alabileceğiniz firmalarından domain de satın alabileceğinizi belirterek konuyu kapatayım.

6 thoughts on “Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli”

  1. bu yazınız wep sitesi açmak isteyen herkesin dikkate alması gerektiği faydalı bilgileri barındırması açısından çok güzel olmuş emeģinize sağlık.

  2. Natro firması üzerinden kesinlikle hiçbir hizmet alınmamalı.

    Geçmişte çok ilgili ve kaliteli hizmet veren bir firma iken el değiştirdikten sonra hacklenen, müşterilerinin kredi kartlarından izinsiz para çeken, güvenlik güncellemeleri adı altında hiçbir bilgi vermeden sunuculardaki tüm ayarları bozan, kapatan, kısıtlayan düzeltilmesini talep ettiğinizde ise destek taleplerinize cevap bile vermeyen bir firma haline geldiler.

    Aylardır ciddi anlamda mağduriyet yaşadım birçok farklı sunucuda çalışan yazılım bunların yaptıkları güncelleme sonrası çalışması imkansız hale geldi.

    Telefon ediyorum hatalarını kabul ediyor fakat en ufak bir çözüm bile sunamıyorlar. sikayetvar .com sitesinde Natro ile insanların yaşadıkları sorunları ve natronun neredeyse sorunların tamamına sessiz kalışını siz de görebilirsiniz.

    1. blank
      WPSiteKurDestek

      Size bu konuda katıldığımı belirtmek isterim Serkan Bey. Sizin gibi düşünen bir çok insan var.

      Hosting alırken nelere dikkat edilmeli konusuna yaptığınız değerli katkı için teşekkür ederim.

  3. Merhaba kolay gelsin şunu belirtmeden edemeyeceğim yazı ve makaleleriniz birer şaheser Değerinde zevk ve sabırla okuyorum teşekkürler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top