İnternet Sitesi Kurma (Web Site Yapımı) Adımları

İnternet sitesi kurmak artık sandığınız kadar zor değil. Çoğu insan sizi internetten bulabilmeyi umut eder. İster ürün satmak ister işletmeniz hakkında bilgi vermek isteyin, bu işlemleri gerçekleştirmek için bir internet üzerinde web sitesine ihtiyacınız var.

Bir web sitesi kurmadan önce “ne için internet sitesi kuracağınıza” karar vermelisiniz. Bu adımı geçtikten sonra web sitesi kurma programları nasıl seçilir, hangi web sitesi programını kullanmalısınız ona karar vermelisiniz. Seçeceğiniz site kurma platformunda hangi özellikleri görmeyi düşünüyorsunuz?

Eğer aklınıza hiçbir fikir gelmiyorsa rakiplerinizin sitesini inceleyin. O zaman net olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Site kurmak için bir ücret (bütçe) gerekecektir. İnternet sitesi kurma maliyeti küçük siteler için 100 TL’den başlar büyük siteler için 1.000.000 TL’ye kadar gider belkide geçer.

1. Alan Adı (Domain) Satın Alın

Web sitenizi oluşturmak için alan adınızı kaydedin yani satın alın.

Web sitenizi oluşturmak için alan adınızı kaydedin yani satın alın. Alan adınız (domain), kullanıcıların web sitenizi kolayca bulmasına ve hizmetlerinizi anlamasına yardımcı olmak için kullanılır.

Ayrıca, alan adı e-posta adresi içinde kullanılır. Kişisel olarak Gmail gibi ücretsiz servislerin e-posta adresi kullanabilirsiniz. Ancak, (kurumsal) bir işletme için e-posta kullanmak daha mantıklı ve profesyonel olacaktır. Örneğin: iletisim @ wpsitekur.com

Domainler bir yıldan on yıla kadar satın alınabilir. Alan adınızı kaydetmek için, ICANN’dan akredite onayı almış bir firma bulmanız ve bunun için ücret ödemeniz gerekir.

Domain satın almak için dünyanın bir numaralı hosting firması GoDaddy’yi kullanabilirsiniz. Üstelik GoDaddy promosyon kodu kullanarak ödeyeceğiniz maliyeti yarı yarıya düşürebilirsiniz.

2. (Web) Hosting Firması Seçin

Web Sitesi Açmak İçin Hosting Firması Seçimi

Alan adınızı kaydettikten sonra, sitenizi barındırmak için bir web hosting paketine de ihtiyacınız olacak.

Domain ve hosting paketini ayrı olarak satın alabileceğiniz gibi aynı anda da satın alabilirsiniz. Bazı web hosting firmaları 12 aylık süreyle paket satın alanlara ücretsiz alan adı hizmeti sağlar. Bu şirketleri, en iyi hosting firmaları listesinden bulabilirsiniz.

İnternet servis sağlayıcılarının çoğu web hosting sağladığı gibi WordPress Hosting hizmeti de sağlar. Eğer WordPress (WP) alt yapısı kullanarak web sitesi kurmayı düşünüyorsanız mutlaka WordPress Hosting satın almalısınız.

Web hosting için aylık verilecek ücretler, web sitenize gelen ziyaretçi sayısına göre değişir.

Ancak yeni başlayan bloggerlar için temel paket yeterli olacaktır. Hosting paketi seçerken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bunlar;

  • Yedekleme politikası
  • İnode limiti (dosya tutma adedi)
  • Teknik destek hizmetinin kalitesi
  • Hosting hızı (SSD sunucu kullanın)
  • Yer sağlayıcı belgesi (güvenilir olması)
  • Son olarak hosting fiyatlarına dikkat edin. (bazı şirketlerin fiyatları diğerlerine göre çok pahalı)

3. Web Sitenizi Kurun

internet sitesi kurma

Dijital dünyaya adım atmak için kendi web sitenizi oluşturabilir veya profesyonel bir yazılımcıdan sizin için bir site oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Yeteri kadar paranız yoksa ne yapacaksınız? Tabi ki İnternet’te çare tükenmez. Günümüzde ortaya çıkan web sitesi kurma programlarından veya blog açma sitelerinden birini kullanabilirsiniz.

Kendi web sitenizi oluşturmak için kullanabileceğiniz en iyi yazılım WordPress.org‘tur.

WordPress.org ile teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kolayca web sitesi oluşturabilirsiniz. Kullanacağınız programlarda yedeklemeler ve otomatik bakım yapılabilir.

Web site yapma programı Türkçedir. WP Türkiye’de Türkçe kullanıldığı için tamamen Türkçe kullanabilirsiniz.

WordPress, kelime işlemci (Office Word Excel) programları gibidir. Metinlerinizi ve resimlerinizi çevrimiçi mülkünüzde yayınlamak için yerleşik özelliklere sahiptir.

Web siteniz, akıllı telefonlarda ve diğer mobil cihazlarda kullanımı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Böylece web siteniz mobil kullanım için optimize edilmiştir. Size ulaşmak isteyen ziyaretçileriniz herhangi bir platformdan size ulaşabilir.

WordPress hakkında detaylı bilgi almak için WordPress nedir başlıklı makaleme göz atabilirsiniz.

4. İçeriklerinizi Hazırlayın

Web Sitesi İçin Telefonla İçerik Hazırlayan Kız

Web sitesi açtıktan sonra yapılacak en önemli konulardan biri içerik hazırlamaktır. Müşterilerinizin veya ulaşmak istediğiniz kitlenin;

  1. Web sitenizde ne yapmasını istiyorsunuz?
  2. Onlar sizden ne istiyor?
  3. Neden sizin İnternet sayfanıza gelsinler?
  4. Size ulaştıklarında ne yapmalılar?

Bu sorular hangi bölümleri, hangi makaleleri veya sayfaları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Onlara cevap verecek şekilde içerikler oluşturun. İhtiyaçları doğrultusunda istedikleri şeyleri bulmalarına olanak sağlayın.

İyi tasarlanmış ve kullanımı kolay bir web sitesi, Google gibi arama motorlarında öne çıkar. Bu nedenle, iyi bir içerik yazmak ve web sayfalarına alakalı resimler koymak müşterilerin hizmetlerinizi anlamasına yardımcı olur.

Böylece insanlar, ürünlerinizi satın alma konusunda rahat olacaklardır.

Son olarak; sitenizi daha fazla insana duyurabilirsiniz. İçerik yazmak için yeterli zamanınız yoksa profesyonel bir blogger ya da makale yazarı kiralayabilirsiniz.

İpuçları

Web Sitesi Açmak İçin Öneriler ve İpuçları
  • Ziyaretçilerle iletişim kurarken sadece kendi tarafınızdan değil aynı zamanda ziyaretçi tarafından da bakın.
  • İşinizi kısa sürede bitirmek için profesyonel ve yetenekli insanlarla birlikte çalışın.
  • Web sitenize çok sayıda ziyaretçi çekmek ve iyi satış yapmak için profesyonel bir site oluşturun.
  • Web sitenize fiyat ve maliyet tabloları eklerseniz bunların güncellemesini sık sık yapın.
  • İletişim bilgilerinizin ziyaretçiler tarafından kolay bulunmasını sağlayın.
  • Web sitenizi dijital ortamda yalnız bırakmayın. Dijital pazarlama kanallarını (Google Ads, Facebbok ve Instagram Reklamları vb. araçları) aktif olarak kullanın (tanıtım yapın ve kartvizitlere ekleyin).
  • SEO kurallarına uyarak site yapın ve içerik hazırlayın.
  • Google gibi arama motorlarının web sitenizi nasıl kolay yoldan bulabileceğini öğrenin. Buna arama motoru optimizasyonu (SEO) denir.

Web Sitesi Yapma SSS

✅ Ücretsiz web sitesi Nasıl Yapılır

Ücretsiz web sitesi yapmak için ücretsiz servisleri kullanmalısınız. Bunlar size ücretsiz olarak hizmet sağlasa da bu hizmetler sınırlıdır.

Yani reklamlardan para kazanamazsınız. Ayrıca site adınız şu şekild olur: https://siteismi.wix.com. Dikkatinizi çekmiştir. Ücretsiz site açmanıza olanak sağlayan servisin markası var URL’nin içinde.

✅ İnternet sitesi Kurma Maliyeti ne kadar?

Kendi başınıza profesyonel bir site oluşturmak isterseniz bunun ücreti yaklaşık 500 TL olur. İdeal hazır bir site kurmak isterseniz bunun fiyatı 100 TL olur. Ücretsiz bir program kullanarak site yapmak isterseniz bunun maliyeti de 0 TL olur. Eğer özel yazılım gerektiren Hepsiburada ya da Trendyol gibi bir site kurmayı düşünüyorsanız bunun ücreti de 1 milyon ile 3 milyon lira arasında değişir.

✅ İnternet sitesi Nasıl açılır?

Benim burada anlattığım yöntemde şu sırayı izlerseniz İnternet sitesi açabilirsiniz:

1. Domain satın alın. (Domain alan adı demek. Yani sitenizin ismi oluyor. Kimse tarafından alınmayan bir isim belirleyip hosting firmasının (ICANN onaylı) birinden temin edin.

2. Hosting satın alın. WordPress ile kuracaksanız WordPress hosting tercih etmenizi öneririm.

3. WordPress.org’un sitesine gidin. Ücretsiz dosyaları indirin ve Hosting içine kurulum yapın.

4. Tema yükleyin. Tema dediğimiz şey online sayfalarınızın dış görünüşüdür; yani şablobudur. WordPress’in mağazasında
7.000’den fazla tema var. Beğendiğiniz birini edinin ve yükleyin.

5. Son olarak yazı yazmaya yani içerik oluşturmaya başlayın.

Son olarak takıldığınız yerleri bana sorun. Elimden geldiğince yardımcı olurum.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top