Blog

Blog Nedir: Blog, internet üzerinden paylaşılan kişisel veya profesyonel içeriklerin yer aldığı bir platformdur. İnternet kullanıcıları, kendilerine ait bir blog açarak istedikleri konularda yazılar, fotoğraflar, videolar ve diğer türdeki içerikleri paylaşabilirler.

Blog, bir web sitesi veya bir web sayfasıdır ve yazar tarafından düzenli olarak güncellenen bir dijital günlüktür. Bloglar, kişisel veya ticari amaçlar için kullanılabilir ve birçok farklı konuda yazılar içerebilir. Blog yazarları, okuyucularıyla paylaşmak için fikirlerini, deneyimlerini, düşüncelerini ve bilgilerini paylaşabilirler.

Tam anlamıyla blog, internette insanların herhangi bir düşüncesini yazdıkları online bir web sitesidir. Blog da haber sitesi, forum sitesi veya e-ticaret sitesi gibi bir çeşit sitedir ve eş anlamı Weblog‘dur.

Örnek cümle: Bir blogdaki yayınlar genellikle kronolojik sıradadır.

Blog’la Para Kazanmak

Blog yazmak para kazandırır mı? Google blog sitesinin adsense geliri 14.000 TL.

Evet. Az veya çok ama evet.

Belki siz de herkes gibi, blog yazmak para kazandırır mı? sorusuna cevap arıyorsunuz. O zaman sözü fazla uzatmadan merakınızı fotoğrafa odaklamanızı istiyorum. (Hatta şuraya tıklayarak fotoğrafı daha yakından görebilirsiniz.)

Bu fotoğraf hiç bilmeyen birine blog sitesi üzerinden 4 yıl sonra aylık 14.000 TL para kazanabileceğini anlatıyor. Hem de sadece Google AdSense reklamlarından.. Ha bu arada bu paranın içinde sponsorluk, backlink alma vesaire yok….

Bu görüntü bir arkadaşıma ait. Peki şu gördüğünüz resme gelene kadar nasıl bir süreçten geçildi? Detayları blog yazarak para kazanmak isimli yazımdan öğrenebilirsiniz.

Blog’un Kullanım Alanları

Blogu, internette Arama Motorları (SEO) aracılığıyla insanlara ulaşmak, iletişim kurmak, haberleşmek, duygu ve düşüncelerimizi aktarmak için kullanılabiliriz.

Çeşitli blog türlerinden şu ikilinin kullanımı oldukça yaygındır;

  • Kişisel blog kişinin şahsına ait olan sitelerdir. Bu blog türünde kişiler kendi fikirlerini ve düşüncelerini paylaşırlar. Kendi sitesini oluşturmuşsa istediğini yazmakta özgürdür. Örneğin: Ben bu yazıyı yazarak sizlere sesimi duyurmayı hedefledim. Amacım bu yazı ile sizlere ulaşarak blog nedir sorunuza cevap vermek ve aklınıza yatarsa blog nasıl açılır yazımla blog açmanızı sağlamak…
  • Kurumsal blog şirketlerin genelde yaptıkları işi tanıtmak için kullandıkları sitelerdir. Firmalar genelde ürünlerini tanıtmak için yazı yazar. Örneğin bir hosting firması, sattığı bir hizmet hakkında insanlara açıklamada bulunur ve ürün hakkında detaylı bilgi verir. Mesela “Domain Nedir?” yazısı yazar. Bu anahtar kelimesini (domain’i) arayanlara ulaşmayı planlar ve onlara bunu satmayı amaçlar.

Blog Özellikleri

  • Longman, Farlex gibi sözlüklerde web günlüğü veya web kütüğü olarak da adlandırılabilir.
  • Blogdaki yazılara, gönderi, post veya içerik denir.
  • İnsanlar tarafından blog sitelerine sıcak bakılır ve güven duyulur.
  • Her web sitesine blog denmez, ancak her bloga web sitesi denebilir.
  • Kurumlar, kişiler vb. herkes, blog sahibi olabilir. Bu konuda sınırlama yoktur.
  • Bloglarda kapsamlı bilgiler bulunur. Bilgilendiricidir, bilgiyi doyasıya öğrenirsiniz.
  • Yazılan yazılara içerik denir ve bu içerikler sürekli güncel tutulur (dinamiktir ve canlıdır).
  • Bir yazarın veya bir grup yazarın bireysel bir konuyla ilgili görüşlerini paylaştığı bir platformdur.
  • Genellikle içerikte; yorumlar kısmı, tarih ve yazarın adı bulunur ancak bu opsiyonlu bir durum olduğundan kapatılabilir.
  • Blog ile mükemmel SEO yapılır. Böylece blogunuz Google gibi arama motorları tarafından sevilir ve üst sıralarda görünür.
  • Blogdaki yazılar genelde yeni tarihten eski tarihe göre sıralanır. (Tarihsel olarak en yeni sıralamada en üstte görünür.) Bu sıralama, istenildiği takdirde yazar tarafından değiştirilebilir.

Blog Terimleri

  • Blog (isim): İnternette yazı yazılan veya günlük tutulan web sitesi
  • Blogger (isim): Blog işini yapan kişi
  • Blogging (Bloglamak – fiil): Blog yazma eylemi (Blog oluşturma işi)

5 Örnek Blog Konusu

  1. Kişisel Blog: Kişisel bloglar, internet kullanıcılarının kendileri hakkında bilgi vermek, günlük hayatlarını paylaşmak veya kişisel görüşlerini dile getirmek için açtıkları platformlardır. Örneğin, yemek tarifleri, seyahat deneyimleri, hobileri gibi konular kişisel bloglarda sıkça paylaşılan konulardandır.
  2. Yemek Blogu: Yemek blogları, yemek tarifleri, yemek pişirme teknikleri, sağlıklı beslenme önerileri ve restoran yorumları gibi yemekle ilgili konuları kapsar. Örneğin, “Sağlıklı Beslenme İçin 5 Basit Tarif” veya “En İyi Nefis Tatlar: Restoran İncelemesi”.
  3. Seyahat Blogu: Seyahat blogları, dünyayı keşfetmek ve gezginlere yol göstermek için seyahat önerileri, gezilecek yerler, turistik mekanlar ve kültürel deneyimler hakkında yazılar içerir. Örneğin, “Yılın En İyi 10 Tatil Yeri” veya “Ucuz Seyahat İpuçları”.
  4. Teknoloji Blogu: Teknoloji blogları, son teknolojik gelişmeler, yeni cihazlar, uygulamalar ve internet güvenliği hakkında bilgiler içerir. Örneğin, “2023’ün En İyi 5 Yeni Teknolojisi” veya “İnternet Güvenliği İçin 10 İpucu”.
  5. Moda Blogu: Moda blogları, giyim trendleri, kombin önerileri, moda haftası incelemeleri ve stil ipuçları hakkında yazılar içerir. Örneğin, “2023 Moda Trendleri: Yeni Sezonun En İyi Parçaları” veya “Kendine Güvenli Giyinmenin Yolları”.
  6. Sağlık ve Fitness Blogu: Sağlık ve fitness blogları, sağlıklı yaşam tarzı, fitness programları, diyet önerileri ve sağlıkla ilgili diğer konular hakkında yazılar içerir. Örneğin, “Evde Egzersiz Yapmanın En İyi 5 Yolu” veya “Sağlıklı Yaşam İçin 10 Temel İpucu”.
  7. İşletme Blogu: İşletme blogları, işletme sahiplerinin işletmeleri hakkında bilgi vermek, müşterileri ile etkileşim kurmak ve işletmelerinin marka bilinirliğini artırmak için kullandıkları platformlardır. İşletme blogları, ürünler, hizmetler, iş stratejileri ve sektörel gelişmeler hakkında içerikler barındırabilir.

Blog Kelimesinin Yazılışı (Bloğa mı Bloga mı)

Blog Nasıl Yazılır - Bloğa mı Bloga mı - TDK - Ne Anlama Gelir

Sıkça karıştırılan blog kelimesi nasıl yazılır? “bloku mu“, “bloğun mu“, “blogun mu“, “bloğa mı“, “bloga mı“?

Doğru olan yazım şekli: bloğun ya da bloğa şeklindedir. g harfi, kendisinden sonra sesli bir harf alacağı zaman ğ harfine dönüşür. Örneğin: arkeoloğu, sosyoloğu, psikoloğu. Ancak ben, blog kelimesi TDK’da tanımlanmadığından ve yaygın kullanımı şekli “bloga” şeklinde olduğundan bu yazımda “ğ” harfini kullanmadan yazacağım.

Not 2: İnternette arattığınızda Google’ın yapay zekâsı, “bloğun” yazdığınızda “blogun mu demek istediniz?” diye soruyor. İnsanların aratırken blogun olarak arattığının kanıtıdır. Bu da içeriğimi oluştururken edindiğim enteresan bir izlenimdi.

Blog Yazma Editörü

Blog Yazısı - WordPress İçerik Editörü
Blog içeriklerimi oluşturduğum sitemden bir ekran alıntısı

Blog yazısı, bir konu hakkında bir sitede kaleme alınan resimli veya resimsiz metindir. Yukarıdaki ekran şu anda okuduğunuz metinleri yazdığım editördür. Sitenizi oluşturduğunuzda yazmak için gireceğiniz ilk ekran burasıdır.

  1. Resimdeki sol menü tüm sitedeki araçların olduğu yer. Blog yazılarına ulaşmak için bu alanı kullanıyorum.
  2. Orta kısım yazıların yazıldığı, düzenlendiği veya silindiği bölüm.
  3. Sol taraf ise SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ayarlarını yaptığım yer. SEO eklentisi olarak Rank Math SEO’yu kullanıyorum.

📜 Blogun tarihi

Blog ve Weblog Kelimelerinin Tarihçesi ve Kullanım İstatistikleri

Tarihçe: Blog, 1990’lı yıllardan itibaren “weblog” (‘World Wide Web’ + Log) adı altında İnternet’te tutulan günlüklerden ve magazin sayfalarından günümüze geldi.

Web, ‘dünya çapında ağ’ anlamına gelirken, log ise ‘kayıt’ veya ‘kütük’ anlamına gelmekte. Böylece weblog’u Türkçeye çevirince ortaya “web günlüğü” anlamı çıkıyor.

Ücretli veya ücretsiz blog açma siteleri var. 2003 yılında Google tarafından, blogger.com satın alınması ve aynı yıl WordPressin ilk sürümünün yayınlanması ile birlikte blogculuk da aldı başını gitti…


İstatistik: Yukarıdaki resimde Ahrefs analiz aracından bir görüntü var. Bu görüntü, weblog ile blog kelimesinin aylık Google’da aratılma sayısına ait istatistik içeriyor.

  • Blog kelimesi aylık 30.000
  • Weblog kelimesi aylık 250
  • Bu arada dünya geneli aratma hacmi ise 1 milyon 100 bin.

✔️ Blog ve Web Site Arasındaki Farklar

Blog ve Web Site Arasındaki Farklar
Blog SitesiWeb Sitesi
Her siteye blog denmez.Her siteye web sitesi denir.
İçerik sürekli güncellenir.İçerik sürekli güncellenmez.
Kapsamlı bilgiler vardır.Temel bilgiler vardır.
İnsanlar sıcak bakar ve güven duyar.İnsanlar soğuk bakar. Pek güvenilmez.
Mükemmel SEO yapılır.Sınırlı SEO yapılır.
Blog kişisel veya kurumsal olabilir.Kişiler veya kurumlar tarafından kullanılabilir.
Taksonomi (%95) tarihlere göre yapılır. Taksonomi işlemi menülere göre yapılır.
Blog ve Web Site Arasındaki Farklar Tablosu

📐 Genel Blog Yapısı & Şablonu

Blog Yapısı; başlık, metin bölümü, kenar çubuğu ve altbilgiden oluşur.

Değişik şekillerde blog yapısı veya şablonu vardır. En sık karşılaşacağınız şekil yukarıdaki görsele benzer.

  • Başlık (Header): Burada menü veya gezinme çubuğu (navigasyon) vardır.
  • Ana İçerik (Main Content): En son yayınlanan yazıların olduğu alan burada yer alır.
  • Kenar Çubuğu (Sidebar): Sosyal medya hesapları, Beğenilen yayınlar, Özel veya harekete geçirici mesajların yeri burasıdır.
  • AltBilgi (Footer): İletişim sayfası, Gizlilik Sözleşmesi, Sorumluluk reddi, İletişim sayfası ve diğer isteğe bağlı özelleştirilebilir alan da burasıdır.

🗂️ Genel Blog Türleri

Kullanım Amacına Göre Genel Blog Türleri

Genel blog türleri ihtiyaca göre doğmuştur. Bunlar; Kişisel, Temasal, Topluluk ve Kurumsal olmak üzere 4 ana başlık altında toplanır. Her türlü blogu veya web sitesini oluşturmak için blog açma siteleri veya web sitesi kurma programları başlıklı yazılarımdan yararlanabilirsiniz.

➤ Kişisel blog

Kişisel blog, bireylerin genel veya belirli bir konuyla ilgili fikirlerini ve günlük yaşam durumlarını bilgi amaçlı yazmak için oluşturup yayınladıkları bir web sitesidir. Yazmak için fazla çaba gerektirmeyen kişisel blog adresi (URL), genellikle blogu oluşturan kişinin adı veya takma adından oluşur.

Örnekler:

➤ Temasal blog

Temasal blogu, bir uzman tarafından belirli bir amaca hizmet etmek için oluşturulan ve genel konularla değil yalnızca belirli konularla oluşturulan bir web sitesi türüdür.

Örnekler:

➤ Topluluk blog

Topluluk (komünite) blogu, üyelik sistemine sahip olan blog türüdür. Bu sitelerde üyeler tarafından içerik üretilir ve bunlar genellikle ücretsizdir. ve kendi sistemlerinde blog kullanır.

Örnekler:

➤ Kurumsal blog

Kurumsal blog, işletmelerin veya kurumsal firmaların hizmetlerini samimi bir dille ifade ettikleri bir web sitesidir. Bu tür bir blog, kurumsal firmalar tarafından dijital pazarlamanın en iyi yoludur. Çünkü Google arama motoru gibi araçlardan arama yaparak bir şeyler arayan insanlara ücretsiz ulaşılabilir. (Mantıken şöyle: Yazı yazarsınız Google’da bunu üst sıralara taşır, o yazının başlığını arayan kişiler ise yazıya tıklar ve sizi bulur).

Örnekler:

😎 Özel Blog Türleri

Özel Blog Türleri Nelerdir

➤ WordPress blog

WordPress bir İçerik Yönetim Sistemi’dir. WordPress’in iki türü vardır. Herhangi birini kullanılarak açılan blog türüne denir. Dünyada en çok kullanılan blog oluşturma yazılımı WordPress’tir.

  1. WordPress.org: Para kazanma gibi düşünceniz varsa bunu kullanabilirsiniz. Sitesinde bulunan kurulum dosyaları ile blog kurulumu yapılır. Bu dosyaların indirmek ve kullanmak ücretsizdir. Kendiniz kurulum yaparsınız. Kurulum yapmak için Domain ve Hosting satın almanız gerekir.
  2. WordPress.com: Para kazanma gibi bir düşünceniz yoksa bunu kullanabilirsiniz. Sitesi üzerinden blog açabilirsiniz. Yazılım bilmenize ve kurulum yapmanıza gerek yoktur.

Örnekler:

➤ Niş blog

Niş blog, belirli bir içerik odağına sahip olan bir blogdur. Bu, blog yazmanın tüm olası konularla ilgili olmadığı, yalnızca belirli bir konu kümesiyle ilgili olduğu anlamına gelir. Yani yalnızca odaklandığınız şeyler ve uzman olduğunuz konular hakkında içerik ürettiğiniz bu blog türü, genel bir konuya değil, belirli bir konuya odaklanır. Daha önce blog yazarak para kazanmak için niş konu seçmenin önemine değinmiştim.

Örnekler:

➤ Micro blog

Mikro blog, kullanıcıların kısa, SMS benzeri metin mesajları göndermelerine olanak tanıyan bir blog oluşturma biçimidir. Bu mesajların uzunluğu genellikle 280 karakterden kısadır. Bireysel gönderiler ya özel ya da herkes tarafından erişilebilirdir ve bir blogda olduğu gibi kronolojik olarak sunulur. Ne yapıyorsun, nasıl gidiyor sorularına cevap vermek için doğmuş, temel prensibi kısa ve anlık içerik oluşturmayı amaç edinmiştir.

Örnekler;

➤ Video blog | Vlog Blog

Video blog, genelde kişinin kendisi hakkında bilgi verdiği veya haberler, moda, tasarım ve benzeri konulara dayalı olarak bireyler tarafından düzenli aralıklarla (neredeyse her gün) video kaydetmek için oluşturulan blog türüdür. Kameranın önüne geçip bir konu hakkında neler olduğunu söylemekten ibarettir.

Örnekler:

➤ Facebook blog

Facebook kişisel blogu, ürünlerinizi Facebook’ta tanıtmak için oluşturulan bir hesaptır. Amacınız ürünlerinizi veya markanızı tanıtmak veya temsil etmekse, kişisel hesabınızdan bir sayfa oluşturun. Böylece; Facebook’taki hayranlarınıza, hedef kitlenize veya müşterilerinize ulaşmış olursunuz.

Ücretli mi? Hayır ücretsizdir.

➤ Instagram blog

Instagram kişisel blogu, içerik üretmek, ürün satmak gibi nedenlerle sosyal medyada aracı Instagram’da oluşturulan bir hesaptır. Yapmanız gereken şey: Instagramda hesap açın. Açtığınız hesabı ayarlardan “kişisel blog” türüne çevirin.

Peki ücretli mi? Tabi ki ücretsiz.

➤ Studyblr blog

Studyblr ismi ücretsiz blog açma sitelerinden biri olan Tumblr markasından oluşturulmuştur. Çalışma motivasyonunu artırmak için Tumblr adlı sosyal medya kanalına makale veya fotoğraf yükleyerek yapılan bir eylemdir.

🌐 Blog Açmak İçin Kullanılan Popüler Siteler

WordPress - En İyi Blog Açma Sitesi

Blog açmak için kullanılan bir çok popüler site vardır. Bu sitelere blog açma siteleri, platformları veya servisleri denir. İşte popüler blog açma siteleri;

WordPress.org (Profesyonel)

WordPress, profesyonel kişisel blog açmak için kullanacağınız en iyi web platformlarından biridir. Kurulum dosyaları tamamen ücretsizdir. Kurulum işlemlerini siz yaparsınız. Hosting ve domain alarak kendinize blog oluşturabilirsiniz. Blog açma maliyeti yıllık 100 – 200 TL arasında olur. Bence blog sitesi açmak için 5 yıldızı hak eden biz yazılım ⭐⭐⭐⭐⭐

Oluşturacağınız örnek blog URL’si: https://wpsitekur.com

WordPress.com (Ücretsiz)

Blog açmak için para kazanmak gibi bir niyetiniz yoksa sınırlı özelliklere sahip WordPress.com servisini kullanabilirsiniz. Özelliklerini arttırmak için Premium versiyon kullanabilirsiniz. Temel paket fiyatı yıllık 156 TL’den başlar.

Örnek: https://wpsitekur.wordpress.com

Wix.com (Ücretsiz)

En iyi sürükle ve bırak bloglama sitesidir. Ücretsiz plan sınırlı özellikler içerir. Premium temel paket fiyatı, aylık 5 Euro ve yıllık 60 Euro’dan başlar.

Örnek: https://wpsitekur.wix.com

Blogger.com (Ücretsiz)

Google kişisel blog sitesi, yani Blogspot. Sınırlı özelliklere sahip ve ücretsizdir. Ancak, Blogspot uzantısını kaldırmak için diğerlerinde olduğu gibi üçüncü taraf bir şirketten bir Domain almanız gerekir. Bu fiyat firmadan firmaya değişiyor, yıllık 40-70 TL.

https://wpsitekur.blogspot.com

Diğer blog açma sitelerini veya web sitesi kurma programlarını linki tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ne yapacağınıza karar veremiyorsanız şuradaki blog açmak için kullanılan sitelerin seçimi nasıl olmalı adımına göz atabilirsiniz. Bu size mutlaka fikir verecektir.

🔮 Mutlaka Blog Açın

Neden Blog Açmalısınız

Blog açmanın bir çok amacı vardır. Blogun temel amacı insanları ilgi alanlarına giren kitleye ulaştırmaktır. Kişisel veya kurumsal blog açarak amacınıza ulaşabilirsiniz. Örneğin;

  1. Kişisel blog;
    • Size para kazandırabilir.
    • İnternette günlük tutabilirsiniz.
    • Kariyer yapmanıza yardımcı olabilir.
    • İnsanlara sesinizi duyurabilir veya yaptığınız ürünleri pazarlayabilirsiniz.
  2. Kurumsal blog;
    • Google gibi arama motorlarının SERP’lerine (Arama Sonuç Sayfasına) çıkarak firma/marka tanınırlığını arttırabilir.
    • Şirketlerin teknik bilgileri (nasıl yapılır kılavuzu vb.), paylaşmasına olanak sağlar.
    • Reklamlara para vermeden tüketicilere doğrudan ulaşma imkanı sunar.

Ayrıca;

  • Kimisi akademisyendir; bilimsel yazılar yayınlayarak amme hizmeti vermeye çalışır.
  • Kimisi bir amaç gütmeden sadece günlük tutar; gelecekte dönüp bakmak için yaşadıklarını anımsar. (Türkçe günlük örnekleri ve yerli blog örneklerini yukarıda vermiştim)
  • Kimisi inceleme makaleleri yazar; Adsense veya Affiliate gibi ortaklık programlarından para kazanır.
  • Kimisi ürünlerini tanıtmak ister; mallarını veya ürünlerini satarak kazanç elde eder.
  • Kimi kurumsal firmalar ise yine hizmetlerinin veya ürünlerinin tanıtımını yaparak müşterilerine ulaşmak ister.
  • Kimisi bunalımdadır; yeni arayışlara girmiştir kendisine meşgale bulmak ister.

Blog yazarak para kazanmak isteyebilirsiniz

Blog yazarak para kazanmak için sitenizde makale ya da içerik oluşturmanız gerekir. Birçok para kazanma yolu ve yöntemi vardır. Mesela kendi sitenizde bol miktarda para kazanabilirsiniz ancak başka birinin sitesine makale yazarak, makale başı (100 kelimesi ortalama) 3 TL gibi düşük fiyata para kazanma arzunuz da olabilir.

Para kazanmanın net bir şekilde yükseklik ve düşüklük bedeli ve sınırı yoktur. Blog açtıktan sonra affiliate ortaklığı ve reklamlardan gelir elde edebilirsiniz.

Gelir elde etmek için birkaç yıl sabretmeniz ve azimle yazmaya devam etmeniz gerekebilir. Belirli zamandan sonra haftada bir 2000-3000 kelime arasında yazmanız, geçiminizi buradan sağlayabilecektir. Sitenize gelen ziyaretçi sayısı arttıkça reklamlardan para kazanacak ve bu size mükemmel bir haz verecektir.

Günde 900-1100 kişinin ziyaret ettiği blogların ortalama geliri 100 TL civarında iken, Günde 9.000 – 10.000 kişinin ziyaret ettiği bloglar, 4.500 TL civarında para kazandırmaktadır. Ayrıca bu yaptığınız kategoriye göre de değişir.

Blog yazarak para kazanmak için bence zaman kaybetmeyin. Hemen başlayın…

SERP’e ücretsiz çıkartır

Kurumlar & işletmeler için SEO uyumlu içerik oluşturmak doğal yollardan müşterilere ulaşmak demektir. Bu zaman alır ancak reklamlara para vermeden SERP dediğimiz Arama Motoru Sonuç Sayfasında (ilk 10 sırada) bedava olarak görüntülenirsiniz.

Bu sadece kurumsal şirketler için geçerli değil aynı zamanda kişiler için de geçerlidir. Niş (özel ve sizin tarafınızdan bilinen, hâkim olduğunuz) konularda bilgilendirici ve çekici yayınlar oluşturduğunuzda kitlenizi etkileyebilir ve güven kazanabilirsiniz.

(Haber siteleri sonuç sayfasının en üstünü domine ettiği için genel konularda yazacağınız yazılarda yükselmeniz biraz zor olacaktır. Niş hesabın önemi bu yüzden…)

Fenomen Olmayı Sağlar & Marka Bilinirliğini Artırır

Yayınlarınız ne kadar güncel ve kaliteli ise web sitenizin ziyaret edilme olasılığı o kadar artar.

Yüksek oranda ziyaret edilen ve uzun süre müşterilerini sitesinde tutan kişiler & firmalar arama motorlarının gözünde kaliteli olarak değerlendirilir. Böylece arama motorlarında sıralama şansınız artmış olur.

Bu da kişiler için fenomen olmayı sağlar & firmalar için marka bilinirliğini artırır.

🤔 Sık Sorulan Sorular

SSS - Blog nedir, blog ne demek hakkında Sık Sorulan Soruları

Blog nedir?

Blog, 1990’lı yıllarda hayatımıza giren kişisel duygularımızı ve düşüncelerimizi internette başkasıyla paylaştığımız bir web sitesidir.

Blogla;
– Para kazanılabilir.
– Ürün satışı yapılabilir.
– İnternette günlük yazabilir.

Blogger nedir?

Blogger, üyelerin metin, fotoğraf ve video paylaşmasına olanak tanıyan ücretsiz bir Google Web günlüğü hizmetidir. Blogger, Ağustos 1999’da San Francisco’da Pyra Labs tarafından başlatıldı ve Şubat 2003’te Google tarafından satın alındı. 2004’te Google, Picasa’yı ve fotoğraf paylaşım aracı Hello’yu satın alarak her ikisini de Blogger’a entegre etti.

İkinci anlamıyla Blogger (blogcu), bir blog sitesinde düzenli olarak yazı yazan kişidir.

Neden birçok insan blog yazıyor?

Herkes kendine ait bir bloğunun olmasını ister. Her insanın anlatacağı bir hikayesi vardır.

Bu nedenle günümüzde birçok insan çeşitli nedenlerle blog oluşturur. Böylece blogcular internet aracılığıyla çok sayıda insanla iletişim kurabilirler.

Blog yazmak neden popüler?

Bloglar, ilgilendiğiniz herhangi bir konu hakkında fikrinizi beyan etmenize ve düşüncelerinizi aktarmanıza olanak sağlar.

Her gün yaptıkları aktiviteleri hakkında yazan blog yazılarını internette bulabilirsiniz.

Bu faaliyetler, uyanmak gibi küçük şeylerden insan hakları, gezi (seyahat), moda, ürün tanıtımı veya iklim değişikliği gibi büyük konulara kadar uzanabilir!

Kendi blogunu yöneten bloggerlardan kimisi bunu zevk için yapar kimisi para için…

Bloggerlar ne kadar para kazanır?

Bu sektördeki deneyimlerimden yola çıkarak bloggerların para kazandığını söyleyebilirim. Ancak bunun net bir fiyatı yok.

Blogunuzdan hangi yollarla kazanç sağlayabilirsiniz?

– Blogunuzda özel olarak (banner) veya Google AdSense aracılığıyla reklam almak.
– Özel olarak (tekliflerle) veya reklam ağları aracılığıyla bağlı kuruluş ortağı yani affiliate ortaklığı bulmak.
– E-Kitap veya internet video kurs gibi kendi dijital ürünlerinizi satmak.
– Özel içeriğe veya tavsiyeye erişim için üyelik satmak.
– Blogunuzu işletmeniz için bir içerik pazarlama aracı olarak kullanmak veya backlink satmak. Örneğin nereden bakarsanız 1 adet backlink ortalama fiyatı 150 TL…

Blog yazmak nedir?

Bir blogda çevrimiçi olarak (bir olay, durum, konu vb.) hakkında yazmaktır. Örnek cümle: “en son blog yazdığımdan bu yana yaklaşık bir hafta geçti”

Blog açmak istiyorum ancak tam kararımı veremedim diyorsanız linke tıklayarak kendinize 10 neden bulabilir; yok eğer ben blog açmaya karar verdim diyorsanız o zaman blog nasıl açılır rehberimi okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top