Domain Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web sitesi açtırmak için domain’e (web sitesi adresine) ihtiyaç duyulur. Bu yazıda; “domain alırken dikkat edilmesi gerekenler” veya “alan adı alırken nelere dikkat edilmeli” sorularına cevap bulacaksınız.

Domain İsmi Kısa Olsun

Kısa alan adları daha akılda kalıcıdır.15 karakteri geçmemesi önerilir ancak siz 10 karakteri de geçmemeye özen gösterin. Google.com, facebook.com, youtube.com gibi

Alan Adı Kolay Telaffuz Edilsin ve Kolay Yazılsın

Karşı tarafa bunu aktarırken zorlanmamanız veya sitenize sonradan biri gelmek istediğinde yazarak kolayca bulmalıdır. Örneğin; arabacady.com ismini alan biri karşı tarafa söylediğinde anlam karmaşası yaşanabiliyor. arabakedi mi, arabacadi mi… gibi sorularla muhatap olabilirsiniz.

Alan Adında Türkçe Karakter Bulunmasın

Yoksa alacağınız alan adı engelli olur. Türkçe karakterleri kullanmayın. Onlar şunlar; “ğ”, “Ğ”, “ç”, “Ç”, “ş”, “Ş”, “ü”, “Ü”, “ö”, “Ö”, “ı”, “İ”. İngilizce karakter kullanın. Onlarda bunlar; a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z

Tire (-) veya Sembol Kullanılmasın

Alan adı alırken iki veya üç kelimenin birleşmesinden oluşan bir terim kullanılacaksa – veya semboller kullanmayın. Mümkün olduğunca sade alan adı kullanılmalı.

Site Uzantılarının (.com, .net, .org .com.tr. vb.) Tercihi Doğru Yapılsın

.com kar amacı güdenlere, .net internet sitesinde teknoloji ile ilgilenenlere, .org derneklere vakıflara, .com.tr (belgeli) Türkiye cumhuriyeti hudutları içinde faaliyet gösterenlere hitap eder.

Önemli (Göz Önünde Bulundurun)

Domain Boştaysa farklı Site Uzantılarının Satın Alınmasında Fayda Var

Site adını (wpsitekur.com) belirledikten sonra alabiliyorsanız diğer site uzantılı (wpsitekur.net, wpstekur.com.tr vb.) domainleri de alın. Böylece ziyaretçilerin karışıklık yaşanmasını engeller ve size karşı oluşacak potansiyel rakipleri önceden elemiş olursunuz.

Sosyal Medya ve Diğer Hesapların Kullanılabilirliğini Kontrol Edin

Sosyal medya (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter vb.) insanlara ulaşmak için kullanılan araçlardır. Blogunuzda veya sitenizde kullanacağınız isimlerin orada da kullanılması bu nedenle önemlidir. Bunların tamamını tek bir yerden sorgulamak için namecheckr‘ı kullanabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top