WordPress.com ile WordPress.org Arasındaki Fark

WordPress .com ile WordPress .org arasındaki temel fark, web sitesinin nerede barındırıldığıdır. WordPress.org’da kendi sitenizi (hosting alarak) kendiniz barındırırsınız (size bunu tavsiye ederim). Öte yandan, WordPress.com’da sitenizi wordpress.com üzerinde barındırırsınız. (blog açmak için başlamak çok kolaydır, ancak çok sınırlı özellik/özgürlük sunar).

Dünya genelindeki tüm web sitelerinde WordPress kullanım Oranı %43 civarında, her ikisini tercih edenlerin oranı wordpress.org’da %70 wordpress.com’da %5’tir.

Şimdi bunların arasındaki diğer farklara bakalım:

WordPress.com ile WordPress.org Arasındaki Temel Fark

WordPress.com ile WordPress.org Arasındaki Farklar Tablosu

Ayrıntılara girmeden önce tabloya bakarak WordPress.com ile WordPress.org arasındaki farkı net olarak görebilirsiniz.

WordPress.org (WP.org) ile WordPress.com (WP.com) ile gösterdim.

Tabloya baktığınız zaman WP.org’u seçmeniz gerektiğini anlayacaksınız (Detaylar aşağıda).

Tablo’da bir kaç bir şey söylemek istiyorum.

  1. WP.org’da maliyet Premium tema aldığınız zaman 700 TL’ye kadar çıkar ancak tema ömür boyu sizin olur ve her güncelleme geldiğinde ücretsiz olarak güncelleyebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz temaları da kullanabilirsiniz.
  2. WP.com’da WordAds‘e başvurarak reklam gelirinizi paylaşmanız gerekir. Zaten çok az bir geliriniz olacak ve bunun büyük çoğunluğuna WordPress.com el koyacak. Hem parayı çekmek istediğiniz zaman PayPal’ı kullnmak zorunda kalacaksınız ki buda şu anda PayPal Türkiye’de yasaklı. Son olarak, Emily hanım yorumlarda diyor ki ilk başta siteyi wp.com dan oluşturup, sitenin kullanıcı kitlesine ulaşmasıyla wp.org‘ a geçip siteye reklam ve diğer gelir kaynaklarını ekleyebilir miyim? şeklinde gayet mantıklı bir soru sormuş. Cevabı vereyim: WP.com’da eklentiler ücretlidir. Bu nedenle Google sıralamanız iyi olmayacağı için insanlara ulaşamayacak haliyle geliriniz de neredeyse olmayacaktır. Bakın buradaki yorumda ne demek istediğimi ayrıntılı olarak resimlerle anlattım.

1. WordPress.org (Kendi kendine barındırılan)

WordPress .org blog sitesi yazı düzenleme aracı

WordPress (WP ya da WordPerss.org), dünyanın en popüler İçerik Yönetim Sistemi’dir. Buna site kurma programı, yazılımı veya sitesi de diyebilirsiniz.

Matt Mullenweg tarafından 2003 yılında kurulmuştur ve PHP dilinde yazılmıştır.

WP.org’a, kendi kendine barındırılan (Self Hosted) denir. Bu şu demek: “Web sitesine gideceksiniz, ücretsiz kurulum dosyalarını indireceksiniz, bir Domain bir de hosting alarak tüm siteyi (tıklamalarla) kendiniz kuracaksınız” demektir. Merak etmeyin kurulum adımları çok basit.

WP daha çok profesyonel ve ciddi site kurmak veya blog açmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir.

WordPress, şu okuduğunuz temasal blog sitesi de dahil olmak üzere internette bulunan tüm web sitelerinin %39’unun alt yapısını oluşturur.

WordPress.org sitede bulunan WordPress kurulum dosyalarını indirmek ve kullanmak tamamen ücretsizdir.

WordPress.org Artıları

  • Site kurmak veya blog oluşturmak çok basittir. Ayrıca kullanımı kolaydır.
  • WordPress yazılımı ücretsiz ve Açık Kaynaklı Yazılım lisansı altındadır. (Shopify veya WIX gibi açık kaynaklı olmayan CMS’ler, ücretli premium paketlerine geçmeniz için sitenizdeki kontrol düzeyini sınırlar ve ücretli paketlere geçmeniz için zorlarlar).
  • Özel analiz ve izleme için Google Analytics gibi güçlü araçları kullanabilirsiniz .
  • Bir çok hosting firması WordPress için özel hosting hizmeti sunar.
  • Site görüntüsünü ve işlevini değiştirmek için 7000’den fazla ücretsiz ve premium tema var.
  • Site işlevini değiştirmek için 55’binden fazla ücretsiz ve premium eklenti bulunur.
  • Kolay kullanıma sahip metin editörü mevcuttur.
  • Gelişmiş kullanıcı rolleri ve izinleri vardır.
  • Güçlü medya yönetimi,
  • Problem olduğunda çözüm bulacağınız milyonlarca insan topluluğu,
  • Sonsuz tasarım kontrolünün tamamen sizde olması,
  • %100 tamamen sizin olması ve kurallara bağlı olmadan özgürce kod değişikliği yapma yetkisi,
  • Neyi gizleyeceğinize ve neyi ifşa edeceğinize kimsenin karışma yetkisinin olma-ması avantajlarındandır.
  • Nasıl para kazanacağınıza karar verme yetkisi tamamen sizde olacaktır.
  • Dijital veya fiziksel ürünler satmak, kredi kartı ödemelerini kabul etmek ve ürünleri doğrudan web sitenizden teslim almak ve göndermek kolayca yapılabilir.
  • Ayrıca üyelik siteleri oluşturabilir, Premium içerik satabilir, Covit-19 tedbirleri pandemi döneminde online kurs verebilir vb. işler yapabilirsiniz.

WordPress.org Eksileri

  • Tüm web sitelerinde olduğu gibi blog sitenize yükleyeceğiniz dosyaların, dokümanların, fotoğrafların barındırılması için bir web barındırmaya ihtiyaç duyulur. Başlangıç maliyeti firmadan firmaya değişiklik göstermekle birlikte en düşük paket için aylık 4,99 TL’den başlar. Buna ek olarak yazılarla vs. ile web siteleri büyüdükçe ve trafik attıkça hosting hizmeti maliyeti de doğru orantılı olarak artacaktır. Ancak bu durumda maliyetleri karşılayacak kadar para kazanmış olursunuz.
  • Binlerce tema arasından sizin için en iyiyi bulmak zaman alabilir.
  • Binlerce eklenti içinden en iyisini seçmek biraz zor olabilir.
  • Güncellemelerden siz sorumlu olacaksınız. WordPress sitenizi, sadece güncelleme düğmesine (1 tıklama) yaparak kolayca güncelleyebilirsiniz (bunları yapmak için fazla efor sarf etmezsiniz.).
  • Hosting firmaları belirli periyodlarla yedekleme alsa da yedeklemelerden siz sorumlusunuz. Ancak otomatik yedekleme eklentilerini kullanarak bu dertten kurtulabilirsiniz. O eklentileri kullanarak sistem kendini otomatik yedekler.

Yukarıda bahsettiğim nedenler, WP.org blog sitesini kullanmaya karar vermenize yardımcı olacaktır.

WordPress kurulumu için ne yapmak gerekir?

  1. Domain (Alan adı) tescili yapın. (Yani domain satın alın. Domain, web sitesinin adresidir veya konumudur. Buna alan adı da denilir. Domain sorgulaması yapmak için linke tıklayın.)
  2. En iyi Hosting firmaları listesinden hosting hizmeti satın alın. (Web sitenize yükleyeceğiniz dosyalar burada saklanır. Buna web barındırma da denilir. Yani buraya yükleyeceksiniz PDF’yi, fotoğrafları, videoları, yazdığınız yazıları vesaireyi…) Domain ve hosting hizmetini farklı firmalardan alınabileceği gibi aynı firmadan da alabilirsiniz. Tavsiyem aynı şirketten alın. Yönetmesi kolay olur.
  3. WordPress Download sayfasından kurulum dosyalarını içeren programı tamamen ücretsiz indirin. Buradan WordPress’in son sürümünü indirilebilirsiniz.
  4. cPanel veya FTP kullanarak WordPress dosyalarını hosting içinde açın ve diğer gerekli kurulumları yapın. Bu işlem yaklaşık 5 dakikanızı alır. Siteniz artık hazır hale gelmiş olmalı.
  5. Son ve önemli adım: Tema sizin ana sitenizin işlevi olacak. Nasıl yani der gibisiniz? Temayı kullanarak sitenizi her türlü site modeline dönüştürebilirsiniz. Mesela, hangi siteyi kurmak istiyorsunuz? E-ticaret sitesi mi? Blog sitesi mi? Kurumsal site mi? ve benzeri bir site mi? Şimdi, bu doğrultuda istediğiniz herhangi bir WordPress temasını belirleyin ve yükleyin. Örneğin; WordPress e-ticaret teması kullanırsanız online e-ticaret web sayfanız olur. WordPress blog teması kullanırsanız güzel bir çevrimiçi blog siteniz olur…

WordPress.org hakkında daha fazla bilgi için web sitesi kurma programları veya blog açma siteleri yazımı inceleyebilirsiniz.

2. WordPress.com (Site üzerinde barındırılan)

WordPress .com - Blog Açmak İçin Ücretsiz En İyi Site - Logo

WordPress.com, WordPress’in kurucusu Matt Mullenweg tarafından kar elde etmek için 21 Kasım 2005 tarihinde kurulmuş bir İçerik Yönetim Sistemidir.

WP.org ve WP.com birçok kez karıştırılıyor çünkü kurucuları aynı.

Bu site (WordPress.com) bir web sitesinden ibarettir ve PHP programlama dilinde yazılmıştır.

WP.com’a site üzerinde barındırılan denir. Bu şu demek: “Kurulum yapmanıza gerek yoktur. Web sitesine gideceksiniz, kensi mail hesabınızla (örneğin gmail gibi) kayıt olacaksınız. Sonra sitenizi kurmaya başlayın butonuna basarak kendinize blog veya site kurma işlemini tamamlayacaksınız. Bütün işlemleri site üzerinde yapacaksınız. Merak etmeyin sistem sizi yönlendirecektir.

Not: Kullanım gragiklerini ve istatikleri görmek için WordPress.org ve WordPress.com arasındaki farkları yazısına bakın.

WordPress.com blog sitesinin 5 paketi ve 1 VIP hizmeti var ve fiyatlar şöyle;

  1. Ücretsiz – Çok sınırlı.
  2. Kişisel – Kişisel Kullanım için İdeal – yıllık 156 TL (Türk Lirası)
  3. Premium – Freelance Çalışanlar İçin İdeal – yıllık 300 TL
  4. Kurumsal (İş) – Küçük İşletmeler için İdeal – yılda 900 TL
  5. E-ticaret – Çevrimiçi Mağazalar İçin İdeal – yılda 1500 TL
  6. VIP – aylık 15000 TL’den başlayan fiyatlarla

WordpiPress.com Artıları

  • Ücretsiz WordPress.com blog sitesinin, hobi blog yazarları ve internet günlükçüleri için iyi bir seçenektir.
  • 3 GB’a kadar ücretsizdir. (Bundan sonra, daha fazla boyut için ücretli bir plana geçmeniz gerekecektir.)
  • Güncellemeler ve yedeklemeler WordPress.com şirketi tarafından sağlanmaktadır.

WordPress.com Eksileri

  • Web sitenizde istemediğiniz reklamlar görünür. Okurlarınız (ziyaretçileriniz) bu reklamları görür ancak bu reklamlardan siz değil WordPress.com gelir elde eder. Reklamları kaldırmak için kişisel hesaba geçiş yapmanız gerekir ki o da aylık 13 TL, yıllık 156 TL’dir.
  • Web sitenizde reklam yayınlayarak para kazanmanıza izin verilmez. Bu da sitenizden para kazanma yollarını ciddi ölçüde kısıtlar. Yüksek hacimli ziyaretçileriniz varsa WordPress.com’un sunduğu WordAds’e başvurup geliri onlarla paylaşmak suretiyle kayıt yapabilirsiniz.
  • Eklenti yükleyemezsiniz. Ücretsiz kullandığınız planda bazı eklentiler (Jetpack) yerleşik olarak sunulur. Eklentileri özgürce yüklemek için VIP planı, eklentilerden bazılarını yüklemek için kurumsal (iş) planını almanız gerekir.
  • İstediğiniz temayı sadece size sunulanlardan yükleyebilirsiniz ancak özel tema yüklemek istediğiniz zaman Premium ve kurumsal plana geçmeniz gerekir. Kurumsal plan kullanıcıları CSS dosyalarını değiştirebilir yetkisine sahip olur.
  • Sadece onların sunduğu eklentiyi kullanabilirsiniz. Verim kontrolü yapamazsınız ve Google Analitics veya diğer ölçüm ve istatistik araçlarını kullanamazsınız. (Kurumsal planlar Google Analitis’i yükleyebilirler)
  • Ücretsiz WordPress.com blog sitesi, WordPress.com markalı bir domain (alan adı) sunar (ör. https://wpsitekur.wordpress.com). Özel bir domain almak için ücretli bir plana geçmek zorundasınız (örneğin, https://www.wpsitekur.com).
  • Hizmet şartlarını ihlal ettiğiniz zaman sitenizi istedikleri zaman silerler.
  • WordPress.com, bir e-ticaret planına geçmediğiniz sürece herhangi bir e-ticaret özelliği veya entegre ödeme sistemlerini kullandırmaz.
  • Ziyaretçilerinizin geri gelmesini sağlamak için WordPress.com ile üyelik sistemi oluşturamazsınız.

WordPress.com hakkında daha fazla bilgi için web sitesi kurma programları veya blog açma siteleri yazımı inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top